10 ontwerp tips voor een prachtige tuin!
Direct contact 038 - 363 65 28

Plattegrond

Maak een plattegrond (schaal 1:20 of 1:50) met daarop ook het huis en de positie van de ramen en deuren. Dit is namelijk belangrijk bij het bepalen van de looppaden en de zichtlijnen in je tuin. Geef ook aan waar het noorden en het zuiden is en houd hier rekening mee in je verdere ontwerp bij het bepalen van de plek voor het terras en de borders.

Inventariseer

Inventariseer de wensen van alle gezinsleden (ook huisdieren). Maak aan de hand hiervan een eisen- en wensen lijst (Een eis moet, een wens is prettig). Maak daarnaast een collage voor sfeer, kleur en materiaalgebruik, zoals bijvoorbeeld bestrating, afscheidingen en beplanting.

Rust

Rechte lijnen zorgen voor rust in het ontwerp en in je tuin. Is je tuin niet erg diep? Dan kun je werken met diepte lijnen om zo het perspectief te vergroten. Voor de breedte werkt dit natuurlijk op dezelfde manier.

Lichtpunten

Bepaal bij het ontwerpen ook de lichtpunten om losse elementen of de paden aan te lichten maar ook voor de vijver/BBQ/grasmaaier.

Beplanting

Kijk welke planten geschikt zijn in je tuin, klei veen of zand grond, maar ook welke soort beplanting. Wil je een tuin met veel uitbundig bloeiende planten? Houd er dan rekening mee dat deze gemiddeld zes uur zon per dag nodig hebben.

Hoogteverschillen

Probeer hoogteverschillen toe te passen in je tuin. Je zorgt voor spanning in de tuin door hogere elementen op de voorgrond te plaatsen in combinatie met lagere elementen. Je kunt bijvoorbeeld bomen of een pergola op de voorgrond plaatsen. Houd er ook rekening mee dat elementen meerdere functies kunnen vervullen. Een pergola kan bijvoorbeeld voor schaduw zorgen, maar biedt ook beschutting en privacy.

Contrast

Gebruik grotere tegels om in een kleinere tuin een ruimtelijk effect te krijgen. Door te kiezen voor een wildverband creëer je contrast in je tuin. Een terras met grote vierkante tegels omringt door een rand met kleiner formaat stenen geeft een bijzonder mooi contrast in jouw tuin. Contrast kan zich ook bevinden in materialen, kleur en textuur.

Terras

Vaak wordt een terras direct tegen de woning gelegd. Je hebt dan direct toegang vanuit de woning, maar het uitzicht vanuit de woning wordt hierdoor deels belemmerd. Het terras verder weg leggen heeft als belangrijk voordeel dat het uitzicht vanuit de woning aantrekkelijker wordt. Het is dus om meerdere redenen interessant om een apart terras te creëren.

Dieren

Denk bij je ontwerp ook aan de dieren. Leuke vogelhuisjes, insectenhuisjes, voerderplekken en schuilplekken voor allerhande dieren materiaal Laat je goed informeren over de diverse bestratingsmaterialen door een van de handelaren in sierbestrating. Bij deze verkooppunten zijn vaak showtuinen aangelegd waarin de diverse materialen en kleuren zijn verwerkt.